top of page

Správy z helpdesku – Detské letenky TP, batožina v letenkách UA, predaj dodatočných služieb

Vážení užívatelia,

radi by sme vás upozornili na nové informácie získané od niektorýchh dopravcov:

Dátum narodenia v SSR a Endorzačnej rubrike


Podľa informácie niektorých dopravcov je potrebné pri vystavovaní leteniek pre deti a ďalšie typy cestujúcích u ktorých použitý tarif závisí od veku je treba uvádzať ich dátum narodenia do endorzačnej rubriky na letenke a zároveň do SSR v PNR.

Rezerváciu v Galileu je treba ošetriť nasledovne: 


Vložit DOB do SSR – príklad vstupu: SI.P2/CHLD*12SEP09

Vložit DOB do endo boxu (po uložení ocenenia), napr. TMU1EBDOB 12SEP09


Týmto vstupom upravíte endorzačnú rubriku bez toho, aby sa akokoľvek zmenil pricing indikátor – garancia ocenenia sa nezmení. Pri vkladaní mena nie je dôležité dávať DOB za meno pretože informácie za menom sa k dopravcovi neprenáša.

Vloženie mena napr. pre dieťa: N.NOVAK/JANMR*P-C10 P-C10 je informácia nutná k tomu, aby systém dokázal aplikovať detskú zľavu.

Tento postup vkladania dát narodenia by mal byť používaný u všetkých dopravcov pokiaľ je použitý tarif  ktorého výška závisí od veku cestujúceho (deti, mládežníci, študenti atď).

United Airlines (UA) rezervácie s batožinou


V pokynoch pre vystavovanie leteniek uvádza UA túto informáciu týkajúcu sa všetkých rezervačných systémov:

Ticketing Basic Economy branded fares: If a ticket contains a Basic Economy branded fare, then the Travel service provider may only issue one ticket per traveler in a single PNR (except for conjunctive tickets). When a single PNR contains tickets for multiple travelers and any traveler’s ticket is a Basic Economy branded fare, then all travelers’ tickets must be a Basic Economy branded fare. Na základe tejto informácie doporučujeme združovať do rezervácie len cestujúcich s rovnakým typom tarifu. To znamená v jednej rezervácii knihovať cestujícich s tarifom bez batožiny a v inej rezervácií cestujúcich s tarifom s batožinou. Takže cestujícich bez batožiny a s batožinou (v tarife) nedávať spoločne do jednej rezervácie. Predídete tak problémom s odbavením batožiny cestujúcích na letisku. Pokiaľ nie je toto pravidlo dodržané môžu byť cestujúcí, ktorí majú batožinu v letenke dopravcom požiadaní o dodatečné zaplatenie batožiny.

Predaj dodatočných služieb


Služby (seating, batožiny, atď) je treba rezervovať aj vystaviť (EMD) v tom istom PCC v ktorom bola vystavená letenka.

Vaš Travelport

0 comments
bottom of page